نخ بخیه سیلک چیست
نخ بخیه سیلک یکی از انواع نخهای بخیه غیر قابل جذب است که از رشتههای طبیعی پیله کرم ابریشم تهیه میشود و در دسته نخهای چند رشتهای یا مولتی فیلامنت قرار میگیرد. این نوع نخ یکی از قدیمیترین و شناختهشدهترین انواع نخهای بخیه است که از فیبر طبیعی ابریشم تولید میشود. به دلیل ویژگیهای خاص خود در جراحیهای مختلف کاربرد دارد. در ادامه به بررسی ویژگیها، مزایا و معایب نخ جراحی سیلک میپردازیم.
ویژگیهای نخ بخیه سیلک:
1) ساختار طبیعی:
نخ بخیه سیلک از پروتئینی به نام فیبروئین ساخته شده است که از پیله کرم ابریشم استخراج میشود. به همین دلیل به این نخها، نخ بخیه طبیعی گفته میشود.
2) نرمی و انعطافپذیری:
به علت ساختار چند رشتهای آن، نخ بخیه سیلک بسیار نرم و انعطافپذیر است که باعث میشود گره زدن آن آسان باشد. ساختار نخهای بخیه چند رشتهای باعث میشود از استحکام بیشتری نسبت به نخهای تک رشتهای(مونوفیلامنت) با قطر مشابه برخوردار باشند.
یکی از معایب نخهای بخیه چند رشتهای یا مولتی فیلامنتها (مثل نخ بخیه سیلک) این است که با توجه به ماهیت ساختاری(چند رشتهای بودن)، سطح این نوع نخها سختتر از مونوفیلامنتها است. این ویژگی منجر به اصطکاک بیشتر هنگام کشیدن بخیه از بافت میشود و به دِرَگ بافت tissue drag)) معروف است. مواد مولتی فیلامنت زبر (زمخت) حتی میتوانند باعث برش بافتها شوند.
مزایای نخ بخیه سیلک:
قابلیت گرهزنی خوب:
نخ بخیه سیلک به راحتی گره میخورد و در جای خود باقی میماند.
مقاومت کششی:
نخ بخیه سیلک دارای استحکام کششی بالایی است، که باعث میشود در طول فرآیند بخیه زدن و بعد از آن، مقاومت خوبی داشته باشد.
معایب نخ بخیه سیلک:
1) عدم جذب:
نخ جراحی سیلک غیر قابل جذب است و در بدن فرد باقی میماند، به این معنی که در بعضی از جراحیها نیاز به خارج کردن آن از بدن پس از بهبودی کامل وجود دارد.
مزیت نخهای بخیه غیرجذبی این است که میتوان از آنها برای بخیه کردنِ بافتهایی که نیاز به حمایت طولانی مدت دارند، استفاده کرد. بدین معنی که نخهای بخیه غیر جذبی حمایت دائمی از زخم را فراهم میکنند.
از معایب این نخها، باقی ماندن جسم خارجی در داخل بدن بیمار است. هنگامی که جسم خارجی شناسایی میشود، سیستم ایمنی بدن به صورت طبیعی سعی در از بین بردن آن میکند.
2) عدم مقاومت در برابر رطوبت:
نخ جراحی غیر جذبی سیلک در شرایط مرطوب ممکن است دچار فرسایش شود، که میتواند بر کیفیت بخیه تاثیر بگذارد.
3) واکنش بافتی:
با توجه به ساختار چند رشتهای و طبیعی بودن نخ جراحی سیلک در برخی موارد ممکن است احتمال واکنش بافتی وجود داشته باشد.
کاربردهای نخ بخیه سیلک در پزشکی:
- بیشترین کاربردی که نخهای جراحی سیلک دارند به علت گرهپذیری بالا، برای مسدود کردن عروق(وریدها) استفاده میشود. برای اینکار، از نخهای سیلک بدون سوزن در سایز های 0-2 و 0-3 استفاده میشود.
- از نخ جراحی سیلک برای ثابت نگه داشتن کانولاها و لولههایی که خون را در حین عمل از بدن خارج میکنند میتوان استفاده کرد. در این موارد از سایزهای 0 و 1 بیشتر استفاده میشود.
- در جراحیهای گروه دندانپزشکی به علت محدود بودن فضای دهان و نیاز به نخی که گرهپذیری خوبی داشته باشد برای بخیهزدن لثه از نخهای جراحی سیلک از سایزهای 0-3 و 0-4 بیشتر استفاده میکنند.
- در بعضی از جراحیها برای بستن بافت زیر جلدی و پوست از نخ بخیه سیلک استفاده میشود.
- در جراحیهای چشم مثل گلوکوم نخهای سیلک در سایزهای 0-7 و 0-8 با سوزنهای چشمی(اسپاچولا) برای(ثابت نگه داشتن شانت) استفاده میشود.
شرکت نخ جراحان طب سینا واردکننده نخهای جراحی SMI بلژیک در سایزهای مختلف میباشد. همچنین تولیدکننده تخصصی نخهای جراحی سیلک با نام تجاری NTS در داخل ایران است.