انواع نخ بخیه به دستهبندیهای مختلفی تقسیم میشود که شناخت آنها بسیار حایز اهمیت است. به طور کلی انواع نخ بخیه از مادهای است که برای دوختن بافتها به یکدیگر به کار میرود و با استفاده از سوزن وارد بافتهای بدن میشود.
دستهبندی انواع نخ بخیه بر اساس جذبی یا غیر جذبی بودن ترکیبات آنها، طبیعی یا مصنوعی بودن ساختارشان و تک رشتهای (مونوفیلامنت) یا چند رشتهای (مولتی فیلامنت) است.
در اینجا میخواهیم به بررسی و تفاوت نخهای بخیه تک رشتهای(مونوفیلامنت) و چند رشتهای (مولتی فیلامنت) بپردازیم.
انواع نخ بخیه
نخ بخیه چند رشتهای یا MultiFilament
انواع نخ بخیه مولتی فیلامنت یا همان نخهای چند رشتهای از تعداد زیادی رشته ساخته شدهاند که این رشتهها پس از بافته شدن (Braided) یا تابیده شدن (Twisted) به یکدیگر نخ بخیه را تشکیل میدهند.
همین نوع پیچش رشتهها موجب میشود تا نخهای بخیه چند رشتهای به دو دسته کلی (Braided) و (Twisted) تقسیم شود.
انواع نخ بخیه جذبی چند رشتهای:
انواع نخ بخیه غیرجذبی چند رشتهای:
مزایا و معایب انواع نخ بخیه چند رشتهای:
مزایای نخ بخیه چند رشتهای:
ساختار نخهای بخیه چند رشتهای باعث میشود از استحکام بیشتری نسبت به نخهای تک رشتهای(مونوفیلامنت) با قطر مشابه برخوردار باشند.
همچنین استفاده از مولتی فیلامنتها بسیار آسان است زیرا ساختار آنها به گونهای است که نرم و انعطافپذیر هستند و این ویژگی باعث گرهپذیری بهتر نخ بخیه و در نتیجه ایمنتر یا محکمتر شدن گرهها میشود.
معایب نخ بخیه چند رشتهای:
- یکی از معایب این نوع نخها وجود فواصل جزئی بین هر یک از رشتهها (روزنهها) است. این فواصل موجب ایجادِ فضاهایی میشوند که باکتریها در آنها مخفی شده و از دسترس ماکروفاژهای بدن دور میمانند.
ماکروفاژها سلولهای بزرگی هستند که به طور معمول باکتریها را از بین میبرند. از این فضاها به عنوان جایگاهی برای رشد و تکثیر باکتری یاد میشود. به علاوه این فضاها میتوانند مسیری را برای طی کردن مایع در طول بخیه ایجاد کنند که این ویژگی به عنوان مویینگی شناخته میشود. مویینگی اجازه انتقال عفونت در بدن را میدهد.
- یکی دیگر از معایب مولتی فیلامنتها این است که با توجه به ماهیت ساختاری(چند رشتهای بودن)، سطح این نوع نخها سختتر از مونوفیلامنتها است. این ویژگی منجر به اصطکاک بیشتر هنگام کشیدن بخیه از بافت میشود و به دِرَگ بافت tissue drag)) معروف است. مواد مولتی فیلامنت زبر (زمخت) حتی میتوانند باعث برش بافتها شوند.
با روکشدار کردنِ سطح نخهای مولتی فیلامنت میتوان این مشکلات را تا حدودی برطرف کرد. روکشها میتوانند روزنهها را مسدود کرده و در نتیجه از ایجاد جایگاهی برای رشد باکتری جلوگیری کنند. همچنین روکشها عملکرد نخ بخیه هنگام کشیده شدن را با کاهش اصطکاک و دِرَگ کمتر بهبود میدهند
انواع نخ بخیه تک رشتهای یا مونوفیلامنت – MonoFilament
مونوفیلامنتها از یک رشته تشکیل شدهاند. بنابراین سطح نخ بخیه مونوفیلامنت بسیار صاف است و مانند یک سیم عمل میکنند.
انواع نخ بخیه جذبی تک رشتهای:
انواع نخ بخیه غیر جذبی تک رشتهای:
- پلی پروپیلن(پرولن)
- پلی آمید ها(نایلون)
مزایای نخهای بخیه تک رشتهای:
- سطح صاف مونوفیلامنتها باعث میشود نخ با حداقل مقاومت از بافت بیرون کشیده شود و آسیب یا tissue drag بسیار کمی ایجاد میکند.
- سطح صاف به معنای عدم وجود فضا در نخ بخیه است که این فضاها جایگاهی مناسب برای رشد باکتریها در مدت زمانی طولانی را فراهم میکند.
معایب نخ بخیه تک رشتهای:
- یکی از معایب مونوفیلامنتها کنترل کردن و گره زدن این نوع از نخهاست که میتواند نسبت به نخهای بخیه چند رشتهای سختتر باشد.
- انتهای برش نخهای مونوفیلامنت میتواند در طولانی مدت تحریککننده باشد؛ بنابراین گرهها باید با دقت در بافت جایگذاری شوند و انتهای نخ بخیه با استفاده از روشهای بخیه زدنِ پیوسته به حداقل برسد.
شرکت نخ جراحان طب سینا تولیدکننده انواع نخ بخیه تخصصی در ایران است